Auditietraining

Het auditeren voor shows, opleidingen, bands, toneelstukken enz. is vaak een uitdaging waar zenuwen je parten kunnen spelen. Toch is auditeren te leren. Met de 120 tips uit het Ebook kun je je perfect voorbereiden voor een auditie. Veel van de tips behandelen een gemiddelde auditie voor musicaltheater (shows & opleidingen), maar zijn zo om te zetten voor bandaudities, presentaties, sollicitaties enz.

Voorbeelden van de circa 120 tips die behandeld worden in het Ebook:

 • Weet van de nummers/aria’s of monologen die je doet waar ze in een stuk staan en wie het zingt/spreekt. Je kent de hele geschiedenis van het personage.
 • Leer de tekst en/of melodie foutloos. Je moet het kunnen dromen. Zorg er voor dat er een ontwikkeling in je stuk zit waar een regisseur of muzikaal leider mee kan werken.
 • Zoek ruim vantevoren de route uit en de reistijd naar het auditieadres. Liever een uur te vroeg, dan 2 minuten te laat.
 • Veel tijd bij auditie gaat op aan “wachten”. Verdeel je energie. Ga niet de hele tijd druk met iedereen kletsen: je belast je stem daarmee, en je energie raakt op. Niet iedereen heeft behoefte aan drukke gesprekken voor hun auditie: respecteer dat ook.
 • Ziekte: Wat doe je als je ziek bent voor je auditie? Stemrust: niet praten! Vooral niet fluisteren, aangezien de “wilde lucht” die je gebruikt funest is voor je stem. Lichte stemoefeningen zoals neuriën of een glissando maken op de klank “–ng” zullen helpen.
 • Lieg nooit op je CV: dit kan tegen je gebruikt worden; men komt er achter.
 • Ben voorbereidt op de vragen: “Jij mag kiezen welk nummer je gaat zingen”, of “de nummers die je hebt voorbereidt zijn eigenlijk niet zo handig, heb je nog iets anders?”, of “Met welk nummer wil je beginnen?”.
 • Stel je werkbaar en flexibel op. Probeer vragen van de commissie/band zo strikt mogelijk uit te voeren. Ga niet in discussie.
 • De pianist is je grootste vriend(in). Deze man/vrouw kan je auditie redden of verpesten. Neem de tijd om je stuk aan diegene uit te leggen. Lever de bladmuziek netjes aan; aan elkaar geplakt of in een map/boek.
 • Vaak zetten auditanten hun knieën op slot, om zich “schrap te zetten”. Dit is totaal niet bevorderlijk voor je rust en ademhaling. Dus: blijf je voeten voelen en ontspan je knieën!
 • Een afwijzing zegt niet dat je geen talent zou hebben. Je kan niet in het plaatje passen, of in de visie van een opleiding of een band. Vraag eventueel feedback en werk aan je werkpunten. De meeste professionals krijgen meer afwijzingen dan aannames. Het hoort bij het vak.

Dit zijn een aantal van de tips die worden gegeven in de download. Ook tips over bijvoorbeeld zangtechniek, wat te doen bij ziekte, en “Geef ik een hand bij binnenkomst?” worden gegeven, en nog veel, heel veel meer.

Het Ebook kost 5,- Je kunt betalen via de download-link op de ‘Prijzen’-pagina d.m.v. Ideal.

Je kan ook me je naam, emailadres en telefoonnummer sturen, en dan stuur ik je het Ebook. Betaling gaat dan via rekening of een Tikkie.